Masaža

MASAŽA

Terapija masažom je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja.
Ime joj potiče od arapske reči “MASSA”, što znači-dodir. Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim sto je izvan nas. Za čoveka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu.

Koreni zapadnog tipa masaže nalaze se u anatomiji i fiziologiji. U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko medjusobno povezano. Postoji niz pozitivnih efekata koji utiču na celokupno zdravstveno stanje.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma.
To znači da masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:
-poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,
-poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,
-opušta mišiće,
-usporava i produbljuje disanje,
-podstiče probavu,
-ubrzava metabolizam,
-pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,
-smanjuje bol i napetost,
-deluje na unutrašnje organe.
Masaža ne može da izleči sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.
Svakom čoveku je potrebno opuštanje i beg od svakodnevnice. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, sve te tegobe se mogu ublažiti-masažom! Priča o masaži počinje dodirom. Pažnja i osećajnost, malo vremena i energije, dobar par ruku, to je sve sto je potrebno za masažu. Masaža je dvosmerni tok dodira ruku i tela, medjusobna razmena energije izmedju terapeuta i pacijenta. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje izmedju terapeuta i pacijenta, koje ce opustiti pacijenta i prepustiti ga čarima masaže. Dobra masaža stvara osećaj ugodnosti, poverenja i radosti!
Masaža je podeljena na tri osnovne vrste:
1. MEDICINSKO-TERAPEUTSKU MASAŽU
2. SPORTSKU MASAŽU
3. HIGIJENSKO-KOZMETIČKU MASAŽU (RELAKS).
Sprovodjenjem masaže obuhvatajući celo telo izvodimo kompletnu-relaksacionu masažu. Masirajući samo pojedine delove tela izvodimo, tzv. parcijalnu masažu.
Zbog svih pozitivnih reakcija na kompletan organizam,jasno je zašto je masaža odavno postala neizbežan deo svakodnevnice, što u svrhe lične higijene, što u svrhu lečenja i uživanja! Bez obzira na to o kojoj je vrsti masaže reč, njen rezultat mora biti telesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja!
Iako blagotvorna, masaža je kontraindikovana i ne sme se raditi kod sledećih stanja:
-kod povećane temperature tela,
-kod gnojnih procesa i promena na koži,
-kod svih vrsta opekotina na koži,
-kod krvarenja raznih organa i tkiva ( Hemofilije, Hemoragične dijareje,menstrualnog ciklusa ),
-zapaljenja vena i limfnih puteva ( Varikozni sindrom ),
-maligniteta i svih vrsta tumora,
-neposredno nakon hiruških zahvata,
-kod psihijatrijskih bolesnika,
-kod zapaljenskih procesa u organizmu,
-kod dijabetičara
-kod srčanih bolesnika.

 

 

 

Masaža je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja.Ime joj potiče od arapske reči “MASSA”, što znači-dodir. Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim sto je izvan nas. Za čoveka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu. Dodir nam govori da nismo sami. Dodir je govor kojim se instinktivno služimo da iskažemo naša osećanja, da pokažemo drugima da ih cenimo, volimo i želimo.

Masaža je poznata od kada je čoveka i veka. Spominje se u svim kulturama od Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima, pa sve do Bliskog istoka. Koreni masaže potiču od istočno kineske kulture koja je pre 4700 godina, koristila masažu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog posla. U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji specifična vrsta masaže poznata kao REFLEKSOLOGIJA, koja se zasniva na refeksnim tačkama na stopalima i šakama i primenjuje se i danas.

Još pre 5000 godina u grobnicama Starih Egipćana pronadjeni su crteži koji opisuju masažu stopala. U starom Egiptu je takodje razvijen poseban sistem masaže – tzv. “VENTUZE”, koji se koristi i danas. SHIATSU je vrsta masaže koja se koristi više od 1500 godina u Japanu. U tradicionalnoj indijskoj medicini postoji vrsta masaže, poznata kao AYURVEDA, koja se praktikovala i praktikuje uz upotrebu različitih aromatičnih ulja (Aromaterapija). U staroj Grčkoj i Rimu masaža je bila jedan od glavnih načina lečenja i otklanjanja bola. Julije Cezar je koristio masažu, radi ublažavanja nervne napetosti.

Prvi pisani dokumenti u Evropi datiraji sa početka 19. veka. U zapadnoj medicini najpoznatija je ŠVEDSKA tehnika masaže. Ona se vezuje za ime švedskog lekara, dr.Per Henrika Linga, tvorca Švedske masaže. Doktor Ling je preuzeo tehnike tradicionalne masaže Kine, Indije, Egipta, Grčke i Rima i na osnovu vlastitog znanja anatomije i fiziologije prilagodio je masažu potrebama savremenog čoveka.

Koreni zapadnog tipa masaže nalaze se u anatomiji i fiziologiji. U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko medjusobno povezano. Postoji niz pozitivnih efekata koji utiču na celokupno zdravstveno stanje.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma. To znači da masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:

 • poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,
 • poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,
 • opušta mišiće,
 • usporava i produbljuje disanje,
 • podstiče probavu,
 • ubrzava metabolizam,
 • pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,
 • smanjuje bol i napetost,
 • deluje na unutrašnje organe.

Osnova masaže na Istoku je tradicionalna kineska medicina, koja veruje da kroz telo prolaze takozvani MERIDIJANI ili vertikalne linije kroz koje protiče životna energija “CHI”.

Sama bolest predstavlja poremećaj ili blokiranje toka energije, tako da masaža može pomoći ponovnim uspostavljanjem tog protoka, a time i ublažavanjem simptoma bolesti. Masaža ne može da izleči sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.

Svakom čoveku je potrebno opuštanje i beg od svakodnevnice. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, sve te tegobe se mogu ublažiti -masažom! Priča o masaži počinje dodirom. Pažnja i osećajnost, malo vremena i energije, dobar par ruku, to je sve sto je potrebno za masažu. Masaža je dvosmerni tok dodira ruku i tela, medjusobna razmena energije izmedju terapeuta i pacijenta. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje izmedju terapeuta i pacijenta, koje ce opustiti pacijenta i prepustiti ga čarima masaže. Dobro izvedena masaža ne dopire samo pod kožu, ona prodire čak i dublje od mišićai i kostiju, ona prodire duboko u Vašu dušu! Dobra masaža stvara osećaj ugodnosti, poverenja i radosti!

Masaža je podeljena na tri osnovne vrste:

 1. MEDICINKSO-TERAPEUTSKA MASAŽA
 2. SPORTSKA MASAŽA
 3. HIGIJENSKO-KOZMETIČKA MASAŽA.

Sprovodjenjem masaže obuhvatajući celo telo izvodimo kompletnu-relaksacionu masažu. Masirajući samo pojedine delove tela izvodimo, tzv. parcijalnu masažu. Da bi se upotpunio efekat psihofizičkog opuštanja i ozdravljenja, sama masaža se upotpunjuje eteričnim uljima, mirišljavim štapićima, prijatnim ambijentom, opuštajućom muzikom, toplim vulkanskim kamenjem, poludragim kamenjem, toplom čokoladom, toplim kristalima…

Na osnovu toga masaža se danas deli na:

 • AROMATERAPIJA
 • SHIATSU
 • AYURVEDA
 • REFLEKSOLOGIJA
 • AKUPRESURA
 • LIMFNA DRENAŽA
 • MASAŽA VULKANSKIM KAMENJEM
 • MASAŽA TOPLOM ČOKOLADOM
 • MASAŽA TOPLIM KRISTALIMA

Zbog svih pozitivnih reakcija na kompletan organizam, jasno je zašto je masaža odavno postala neizbežan deo svakodnevnice, što u svrhe lične higijene, što u svrhu lečenja i uživanja! Bez obzira na to o kojoj je vrsti masaže reč, njen rezultat mora biti telesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja!

Iako blagotvorna, masaža se ne sme raditi kod sledećih stanja. Kontraindikacije su:

 • povišena temperatura tela,
 • gnojni procesi i promene na koži,
 • sve vrste opekotina na koži,
 • krvarenje raznih organa i tkiva (Hemofilije, menstrualnog ciklusa ),
 • zapaljenje vena i limfnih puteva ( Varikozni sindrom ),
 • malignitet i sve vrste tumora,
 • neposredno nakon hirurških zahvata,
 • psihijatrijski bolesnici,
 • zapaljenski procesi u organizmu,
 • dijabetičari
 • srčani bolesnici.

U ambulanti Rehability možete uživati u RELAKS masaži celog tela, parcijalnoj medicinsko-terapeutskoj masaži i